Prima pagină > mici plăceri > Brioșe cu dragoste

Brioșe cu dragoste

Dacă aș fi singură pe lume, n-aș găti nicicând. Aș mânca mai degrabă fructe sau ciocolată neagră, în tot cazul ceva care să nu necesite folosirea aragazului sau prezența mea în bucătărie. Când însă ești înconjurat de oameni dragi, se schimbă lucrurile. Așa că… încă de pe vremea studenției, am început să inventez, să-mi imaginez, să condimentez și să prepar tot felul de bunătăți. Ingredientul-minune? Puțină dragoste. Ca orice ține de alimentație, și în cazul ăsta, consumul excesiv e dăunător sănătății. 🙂

brioșe cu ciocolată

Brioșe cu ciocolată neagră

Prin urmare, pe lângă făină, zahăr, sare și alte alimente, presărați puțintică dragoste, după gust sau din ochi (proporțiile corecte țin doar de simțurile voastre), iar rezultatul îi va cuceri cu siguranță pe cei ce vă sunt în preajmă.

Iată, ca inspirație, rețeta mea de brioșe. Sau să le spunem muffins ori cup-cakes, pentru firile cosmopolite și umblate prin lume?

Aveți nevoie de:

–  un pachet de unt (250 g)

– 250 g de făină

– 1 pachețel de praf de copt

– 4 ouă

– 3 linguri de cacao neagră

– 2-4 pătrățele de ciocolată amăruie

– 10 linguri de lapte

– forme de aluminiu de unică folosință sau tavă cu forme speciale de brioșe (din fericire, ambele se găsesc în comerțul românesc de super/hypermarket)

– maximum o oră din timpul vostru liber 🙂

Mod de preparare:

Se topește la foc mic (până se dizolvă ingredientele și încep a da în clocot) untul împreună cu zahărul, cacaua și laptele.

Se ia de pe foc și se opresc într-o cană circa 20 linguri din această compoziție, în care se adaugă  imediat pătrățelele de ciocolată și se amestecă ușor până când se topește ciocolata.

Restul compoziției se lasă la răcit vreo zece minute. Gălbenușurile se separă de albușuri și se adaugă pe rând în compoziție, amestecând până se încorporează fiecare gălbenuș. Se toarnă în ploaie făina, amestecată în prealabil cu praful de copt, și se amestecă bine. Se adaugă albușurile bătute spumă tare și se amestecă până se omogenizează compoziția.

Cu ajutorul unei linguri, se umplu formele de brioșe (eu nu le ung cu nimic, dar cine le preferă unse e liber s-o facă 🙂 ).

Se pun la cuptor la foc mediu (180 grade C), circa 30 de minute. Sunt gata atunci când scobitoarea cu care străpungeți brioșa rămâne curată. Dacă are urme de compoziție pe ea, mai lăsați 5-8 minute la cuptor.

Cât sunt fierbinți, acoperiți moțul brioșelor cu glazura de ciocolată pe care ați păstrat-o în cană. Stratul de glazură poate fi cât de gros vreți (depinde și de câte tablete de ciocolată ați pus). Ștergeți surplusul de pe forme cu un șervețel umed.

Lăsați-le la răcit și… poftă bună!

SFATURI:

Eu prefer formele de aluminiu de unică folosință pentru că arată bine și pot fi puse ca atare pe o farfurie, lângă o cafea tare. Așa nu mai am grija că, atunci când le desprind din tavă, brioșele mele ar avea de suferit (se pot rupe ori crăpa).

Dacă nu vă plac formele de aluminiu de unică folosință și preferați o tavă cu forme speciale, atunci puteți decupa hârtie de copt pe care s-o așezați în fiecare formă, înainte de a turna compoziția.Tăvile fie se ung cu puțin unt, fie se acoperă cu hârtie de copt, altfel va fi cam greu să le scoateți intacte din forme.

Dacă vreți variație, ori preferați ciocolata cu lapte sau ciocolata albă, puneți cacaua  în compoziție după ce opriți cele 20 de linguri pentru glazură și mai lăsați un minut pe foc, amestecând ușor. În acest caz, amestecați într-o cană cele 20 de linguri cu ciocolată albă sau cu lapte (ori puteți pune zece linguri într-o cană cu ciocolată albă, iar celelalte zece linguri în altă cană cu ciocolată neagră).

Dacă vă plac prăjiturile colorate, peste glazură, dar tot cât sunt încă fierbinți brioșele, puteți pune tot felul de ornamente (mici bombonele colorate etc) care se găsesc în comerț.

A… mai e ceva. Pe formele de aluminiu scrie că sunt pentru șarlote și că nu pot fi puse la microunde. La cuptorul clasic însă nu au nicio problemă, după cum se vede și din imagine.

Categorii:mici plăceri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: