Prima pagină > media > Vedete de carton. Miliardari de carton. Seamănă?

Vedete de carton. Miliardari de carton. Seamănă?

Când banii vorbesc

Când banii vorbesc

Nu cred că au scăpat cuiva, chiar dacă nu deschide televizorul, „marile” subiecte ale zilei. De la talk-show-urile cu conținut tabloid până la emisiunile serioase de știri, din paginile ziarelor ori de pe internet, afli zilnic ceva despre cei care se bat pentru titlul de „divorțul anului”. Pe scurt: vedete de carton, precum Pepe și Oana Zăvoranu ori Monica și Irinel Columbeanu, se întrec în declarații scabroase și gesturi teatrale (mai potrivite la circ). În cazul lor, lucrurile/faptele/vorbele nu lezează decât bunul-simț și coboară la extrema de jos calitatea oricărei emisiuni care îi aduce în prim-plan (hrănind, e-adevărat, gustul scopo-scatofililor și stârnind cel mult amuzamentul spectatorului neimplicat).

De vreo câteva zile însă, asistăm și la un „divorț” mai sofisticat, cel al miliardarilor de carton: Sorin Ovidiu Vântu și Sebastian Ghiță. Deși mărul discordiei e legat de Realitatea Media, un trust cu televiziune, „spectacolul” se derulează mai degrabă în presa scrisă decât pe micile ecrane. Toată gâlceava a pornit pasămite de la spațiu. Ei, ș-apoi, fiind oameni educați, spre deosebire de vedetele în cauză, știu să se asculte: cu atenție, cu grijă, cu răbdare și… cu tehnică. Avem prin urmare convorbiri înregistrate, „stenograme”, declarații sforăitoare, cu iz de tribunal și abuz de termeni juridici.

Și dacă vedetele se amenință, prin intermediari, cu avorturi închipuite ori cu luatul vreunui tablou, miliardarii noștri nu se feresc să se întâlnească față în față, în spații publice fără litigii cum sunt benzinăriile, unde pot discuta liniștiți despre luatul… gâtului. Nu o să intru în detalii, căci suntem încă în miezul acțiunii, iar lucrurile pot lua oricând întorsături neaștepate, având în vedere că miliardarii nu sunt oameni simpli, ci… sofisticați.

Îmi amintesc că, în toamna anului trecut, pe când Vântu era arestat, pe postul RealitateaTV era o mare dezbatere cu titlul „Vântu reținut”, iar la telefon, invitat să-și spună părerea, era poetul de serviciu Adrian Păunescu. Mi-am zis atunci: păi, așa fac profesioniștii, nu e nimic mai firesc decât să întrebi un poet când vântu’ e reținut.  Între timp Păunescu s-a dus, iar Vântu e  acum liber. Liber să și bată… Ca vântul, nu?

De ce scriu despre asta? Nu e treaba mea, nu iau partea nimănui, nu-i cunosc personal și sper să nu ajung să-i cunosc. De ce, atunci?

Pentru că, dacă divorțul vedetelor de carton lezează un copil și bunul-simț al tuturor, despărțirea deloc amiabilă dintre Vântu și Ghiță duce încă o dată pe apa sâmbetei credibilitatea presei din România. Și o și îneacă…

Toate dedesubturile care au ieșit de ceva vreme la iveală nu fac decât rău instituției numită presă. ” Jurnaliști care scriu la comandă”, „turnători”, „spioni”, „mafioți”, „falsificatori” – toate aceste etichete sunt greu de șters, ani de-acum încolo.

Într-o presă coruptă, sunt luați drept slabi sau proști cei care sunt curați, cinstiți, cu coloană vertebrală. Într-o presă coruptă, e un gest titanic să aperi și să respecți interesele cetățeanului, ale omului care te citește, te ascultă sau te privește. Și mai dă și bani pentru asta…

În România de azi, criza presei e foarte departe de a se încheia. Pentru că, în România de azi, criza presei nu stă, din păcate, numai în criza economică și în cea a suportului de transmitere a informației (print). Cu astea o scoatem cumva la capăt: un manager bun găsește soluții rentabile financiar, iar de jurnaliști competenți e nevoie în orice mediu de comunicare. Însă criza presei românești stă azi mai ales în lipsa ei de credibilitate. Iar credibilitatea e extrem de greu de recâștigat. Și, din păcate, sunt tot mai mulți jurnaliști care ne dezamăgesc. Tot mai mulți jurnaliști caută să împace interesele personale cu cele ale unor moguli, în schimbul unor sume mari de bani și în detrimentul competenței și al obiectivității.

Azi cei din Consiliul de Administrație al Realitatea Media și Sebastian Ghiță (patronul Asesoft, pe lângă funcția de la Realitatea) au fost chemați la CNA să explice ce neînțelegeri au. Povestea merge mai departe…

Categorii:media
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: