Prima pagină > sănătate > Ce pește conține mercur

Ce pește conține mercur

fish market

fish market

Dacă vă numărați printre cei care nu iubesc peștele, aveți cel puțin două motive pentru care merită să-l încercați: este alimentul antiaging prin definiție și reduce colesterolul rău. Mai mult, peștele conține acizi grași Omega 3, care mențin inima sănătoasă și generează buna dispoziție.

Are și defecte?

Ei, iată că da…

Numai de curând Japonia a interzis pescuitul, pe motiv de radioactivitate crescută. Dar peștele nu stă pe loc. În ciuda asigurărilor japonezilor cum că particulele radioactive (cesiu, plutoniu, uraniu) vor ajunge în scurt timp, chiar și în cazul viețuitoarelor marine contaminate, la un nivel care nu e periculos pentru om, guvernul american ia deja măsuri suplimentare de precauție privind tonul care va migra până în vară în apele SUA.

Alte alimente puternic contaminate radioctiv: alge marine (nu-i așa că apreciați sushi?), căpșuni și ciuperci.

Dincolo de catastrofa din Japonia, există și alte motive de îngrijorare privind consumul peștelui, în special al tonului. Probabil ați auzit de luni bune despre cazul lui Borcea și al soției lui, intoxicați cu mercur. În ideea că nu au fost victimele vreunei mâini criminale, cei doi se puteau intoxica doar consumând în cantități foarte mari pește și fructe de mare. Cum se poate?

Ce pește are cel mai mult mercur

Tot peștele (incluzând și fructele de mare) conține urme de mercur. Pentru majoritatea oamenilor, aceste „urme” de mercur (cantități infime) nu pun probleme de sănătate. Cu toate astea anumite specii de pește conțin un nivel foarte ridicat de mercur. E vorba mai ales de peștele răpitor, care, pe lângă că inhalează mercurul prezent în apele oceanice, se hrănește cu alți pești, la rândul lor, contaminați cu mercur. Evident, peștele de mari dimensiuni trăiește mai mult; un motiv în plus pentru ca nivelul de mercur să fie mai ridicat la acești pești.

S-o luăm în ordine, de la mic la mare… Așadar:

Pește cu conținut foarte mic de mercur (nu prezintă un pericol pentru sănătatea omului)

anșoa; calamar, calcan; crab; creveți;  eglefinGadus aeglefinus (lat.) –  Haddock (engl.); hering; langustă; limbă de mare Solea solea (lat.); macrou; păstrăv, plătică; pollock (idem în engleză) – Pollakius pollakius (lat.) – un pește alb din Alaska, înrudit cu codul, prezent și în comerțul românesc; sardine; scoică de râu; scoici- Scallop (engl.); somn; somon; stridii; tilapia.

Pește cu conținut moderat de mercur (gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite)

biban de râuPerca fluviatilis (lat.); crap; cod; halibut (idem în engleză), un pește înrudit cu plătica; homar; diavol de mareLophius piscatoriu (lat) – Monkfish (engl.); snapper roșu Lutjanus campechanus (lat.) – Snapper (engl.); ton light.

Dacă vă place foarte mult peștele din această listă, puteți să-l consumați de maximum șase ori pe lună, ca să nu aveți probleme.

Pește cu conținut mare de mercur (gravidele și copiii de vârstă mică ar trebui să-l evite)

biban de mare; gruperEpinephelus malabaricus (lat.) – Grouper (engl.);  lufarPomatomus saltratix (lat.) – Bluefish (engl.).

Consumul acestui pește trebuie limitat la cel mult de trei ori pe lună.

Pește cu conținut foarte ridicat de mercur (de evitat consumul). Pentru categoria asta am căutat și poze, ca să-i recunoașteți mai ușor.

Makaira_nigricans

merlin albastru

 

merlin albastruMakaira nigricans (lat.) – Marlin (engl.);

 

 

Orange Rough

pește pion rosu

 

 

pește pion roșuOrange Roughy (engl.);

 

pește spadă

pește spadă

 

 

pește spadă;

 rechin

rechin

 

 

rechin;


tilefish

tilefish

 

tilefish- Hoplolatilus luteus (lat.)


yellowfin tuna

ton

 

 

tonThunnus Albacares (lat.) – Yellowfin Tuna (engl.) – este vorba despre cel mai gustos și mai prețios ton.

 

Persoanele care au o dietă foarte bogată în ton pot să înregistreze în timp niveluri ridicate de mercur în organism.

De reținut: mercurul nu dispare prin preparare la foc (prăjire, fierbere, coacere).

Ce e mercurul și unde se găsește

Mercurul este un metal prezent în sol, roci și în mediul acvatic, adesea – ca urmare a activității omului (mine de extracție a metalelor, a cărbunilor; crematorii). În natură există mercur ca atare (Hg), în compuși anorganici (în combinație cu sulfuri, cloruri sau oxigen) sau organici (combinat cu carbon sau hidrogen).

Methylmercur este un compus organic al mercurului, foarte toxic când nivelul  și perioada de expunere sunt mari. Este cea mai întâlnită formă sub care se găsește mercurul în pește. Organismul uman absoarbe imediat în sânge acest compus chimic, fiind apoi transportat în  diverse zone ale corpului, cele mai afectate fiind rinichii și creierul, iar în cazul gravidelor – fătul este primul expus.

Ce efecte are asupra sănătății omului

S-au observat diverse simptome și reacții, în funcție de nivelul de expunere la methylmercur (ține de cantitatea îngurgitată sau de cât de îndelungată este perioada de expunere/consum). Astfel, un nivel ridicat de mercur în organism poate duce la retard în cazul fătului și la scăderea nivelul IQ-ului, întârzieri în mers și vorbit la copiii de vârstă mică. În cazul adulților, un nivel crescut de mercur în organism poate duce la tremur, schimbări bruște de comportament, lipsa coordonării mișcărilor, slăbirea acuității simțurilor până la orbire sau surditate, pierderi de memorie, slabă funcționare a creierului și, în cazuri extreme, chiar moarte.

Mercurul (methylmercurul) se găsește numai în pește?

mascara

mascara

Din păcate, nu. Mercurul este prezent în multe produse cosmetice. Dintre acestea, cel mai utilizat este în producția de mascara (rimeluri) și  în anumite creme pentru corp. Firește, sunt de evitat mai ales cele de proveniență incertă. Nu cumpărați cosmetice pentru copii, în special chinezești, care nu au lista de ingrediente vizibilă (sunt de evitat tarabele și publicațiile care oferă astfel de produse la prețuri promoționale), deoarece copiii sunt mai vulnerabili.

Atenție! Pe lista de ingrediente nu o să găsiți neapărat Methylmercury sau Mercury, ci în mai toate cazurile Thimerosal (un antiseptic și antifungic ce conține mercur în proporție de 49%) care se găsește atât în cosmetice, cât și în unele vaccinuri antigripale și chiar  în cerneala pentru tatuaje.

Utilizarea mercurului în industria cosmetică este  permisă deoarece acesta este prezent într-o cantitate infimă per produs, care nu poate pune în pericol sănătatea. Motivul folosirii lui: are un rol antibacterian, antiinfecțios. De aceea e recomandat să apelați la cosmetice produse de firme cunoscute, care respectă prevederile legale și monitorizează atent procesul de producție. Cu toate acestea, dacă folosiți frecvent (din adolescență și de mai multe ori pe zi) mascara cu mercur,  e bine să știți că globul ocular îl absoarbe foarte rapid, iar organismul nu-l elimină de la sine, ci tinde să-l depoziteze. Iar dacă folosiți și creme de corp cu methylmercur și vă mai place și tonul…  mai gândiți-vă!

E bine să știți că multe țări au interzis folosirea mercurului ca ingredient în cosmetice, dar chiar și acolo mai apar produse contrafăcute sau cosmetice din import care conțin mercur. Mai multe date despre substanțele interzise în America găsiți aici:

http://www.fda.gov/Cosmetics/ProductandIngredientSafety/SelectedCosmeticIngredients/ucm127406.htm

În concluzie

Nicio masă fără pește! – cum suna sloganul socialist al Ceaușeștilor? Mda, recunosc, eu fac parte din categoria acelora care ar mânca pește de dimineața până seara. Și o să mănânc în continuare, cu siguranță, dar o să-l aleg mai cu atenție. Peștele e totuși un superaliment! Dar deja nu mai e un secret că tot ce-i bun poate face rău, nu? Bine că nu mă omor și după mascara!

Categorii:sănătate
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: