Prima pagină > ea & el > Păzea la femeile culturale!

Păzea la femeile culturale!

Pe vremea studenției le-am remarcat întâia dată. Pe atunci le observam, tăcută, de la distanță; uneori eram stupefiată, alteori reușeau să-mi stârnească interesul, cu felul lor vrăjit de a folosi cuvintele ca într-un joc de scrabble. Întotdeauna, dar întotdeauna aveau replica potrivită, spusă la sfârșitul discuției, o dată cu stingerea apăsată a țigării, aveau observații „pertinente” în legătură cu orice subiect și găseau oricând loc pentru o concluzie. De fapt, ce zic, erau adevărate maestre la tras concluzii, la pus punctul pe i. Ascultau conversațiile cu un aer ușor absent, plictisit. Nu puneau niciodată întrebări, căci aveau deja toate răspunsurile. Să mai spun că „aveau” întotdeauna dreptate?

Treptat, am început să detectez de la primele cuvinte când aveam de-a face cu astfel de femei și-mi căutam de treaba mea, fără să mă împiedic prea mult de prezența lor.

Alte simptome?

Nu au sensibilități de „casnică”, urăsc delicatețea și găsesc plânsul o slăbiciune de neiertat, specifică istericelor. Feministe convinse (nu curentul e de vină, a nu se înțelege că toate feministele sunt astfel), nu dau prea mulți bani pe modă și nu au vreme de cochetării inutile, căci atrag bărbații ca un magnet, fără a apela la artificii gen eșarfe, mărgele sau cercei.

Când ies în lume, pozează: își aprind țigara (nu am nimic cu fumătoarele, cunosc femei minunate care fumează – vorbesc doar de atitudine) cu aerul că sunt întruchiparea misterului lumii, că au trecut prin toate experiențele posibile pe lumea asta și nu le rămâne decât să aștepte următoarea reîncarnare. La fel procedează și nefumătoarele, fără partea cu țigara…

Mulți bărbați le pică în plasă, căci par puternice, mature și independente. Au un aer boem și știu să-și dea ochii peste cap artistic, indiferente la existența altor femei prin preajmă sau pe lume. Le lipsește curiozitatea, zâmbetul bonom, surâsul sprințar. Sunt mereu încruntate. Nu observă petice de nori, curcubeie sau pomi înfloriți. N-au vreme de copii (la care se gândesc cel mult ca la o căsuță de bifat într-un curriculum vitae) și nu-și bat capul cu „dulcegării”.

N-ar spăla un vas și nu s-ar gândi niciodată la gătit. Sunt prea eterice pentru detalii.

Hămesite după sex (ușor narcisist), după faimă, după nume, fac adesea caz de vreo cinci cărți citite și fixație pe câte-un autor la modă. Cu vocabular bogat din familie, abuzează de regulă de neologisme, englezisme cel mai adesea, și de citate rostite cu voce sapiențial-guturală.

Fiindcă sunt un exemplu de cultură prost înțeleasă & asimilată, un exemplu de cum poate sminti cultura, eu le numesc femeile culturale, căci dețin și fac paradă de toată „spuma culturii”, precum căminele culturale. (Și, da, există și bărbați culturali).

Nu țin să le judec (deși am făcut-o deja) și prefer să le evit, căci nu suport falsul. Din păcate, sunt parcă tot mai multe și se mai și înmulțesc precum ciupercile otrăvitoare… O ține de ADN?

*

Când nu știm ceva, nu văd de ce ne-ar fi rușine să recunoaștem sau să punem întrebări. Nu văd nici un rău în a fi spontan, câtă vreme știi să-ți asumi eventualele gafe. Ș-apoi cred că femeile sunt interesante pentru că sunt femei, pur și simplu, cu tot pachetul de etern feminin cu care vin pe lume.

Și da, asta înseamnă uneori să plângi chiar și la filme proaste, să declari sus și tare că nu ai nimic când ești bosumflată -de teamă să nu strici lucrurile, să jignești sau să rănești orgolii-, să acționezi uneori din instinct și abia apoi să te gândești, să te minunezi de orice pui îți iese în cale, de la cel de om la cel de broască… și toate micile fleacuri cotidiene care ne fac viața și ne umplu zilele, dându-ne aura aceea de mister, pe care – între noi, femeile, fie vorba – n-o vedem și pe care nici n-am ști să-l dezlegăm.

Categorii:ea & el
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: